Trebuie sa recunosc faptul ca uneori lucrurile ies chiar mai bine decat speri. In cazul meu si fara falsa modestie, este vorba de aceste boghiuri tip "H". Am asamblat un lot de boghiuri "H", le-am verificat si asta e, ...sunt incantat! Mai intai, iata cateva mici observatii legate de acest proiect:
- am inceput sa adun informatii despre aceste boghiuri atunci cand am realizat ca nici un modelist serios al epocilor III-IV (ocazional si mai tarziu) nu poate fi complet multumit cu ofertele comerciale de vagoane de marfa. Chiar si vagoanele corect inmatriculate, de obicei sunt dotate cu versiuni mai mult sau mai putin fanteziste ale boghiului Y25. Nu boghiuri H sau ORE, adica exact acele boghiuri prezente
pe majoritatea vagoanelor romanesti sau CAER.
- am proiectat modelul boghiului "H" folosind tabla de Ni-Ag pentru obtine maximum de rigiditate dar si o greutate specifica cat mai mare. In plus am decis sa folosesc un sistem de suspensie cu resort din otel arc pentru cele 2 axe. Mi-am propus sa obtin un model cat mai apropiat de cel real si ca urmare am reprodus pe cat posibil timoneria de frana precum si suspensiile boghiului. Iata ce a rezultat:
Dupa cum puteti observa din imagini, boghiul este relativ complex. Exista un subframe interior care sustine timoneria de frana (observati pozitia credibila a sabotilor de frana relativ la roti).Tot acest subframe interior mai sustine si lagarele osiilor care sunt asezate pe patine glisante precum si resorturile de suspensie realizate din otel arc. Fiecare patina lagar se poate misca +/- 0.5 mm relativ la pozitia de echilibru. Boghiul este imbracat de un frame exterior care contine elementele de detaliu ale suspensiei si cutiile de unsoare ale lagarelor. Toate acestea sunt realizate in sandwich in relief si permit observarea fiecarei piese componente. Boghiul se poate monta pe orice model de vagon de marfa, prin intermediul unui distantier si al unui surub M2.5. Eu am dotat boghiurile cu roti RP-25, dar se pot folosi si roti NEM311-1 sau Proto 87.
Cum ruleaza aceste boghiuri? Pe scurt: - fabulos! Am comparat rulajul cu doua boghiuri extrase de pe vagoane Fleischmann si Roco respectiv. Ambele din plastic (altceva cred ca nu ofera nici un fabricant generalist). Faptul ca boghiurile au lagare de bronz adevarat si faptul ca acestea sunt montate pe suspensie, imbunatateste realmente caracteristicile de rulaj, mai ales pe diorame sau sine cu probleme.
Ce mai urmeaza acum:
- mai intai imi propun sa le vopsesc!
- apoi va urma si un proiect similar pentru boghiuri tip "ORE"
Daca sunteti interesati de aceste modele de boghiuri, stiti unde ma puteti contacta.