Acum ceva timp mi-am propus sa reproduc in alama fotodecupata vagoane de marfa tipice pentru CFR. Si nu oricum...
Astazi sunt in masura sa va prezint prima parte din acest proiect: boghiurile de tip "H".
Pentru cineva apropiat de varsta mea, sa spunem in decada 50-60 ani, aceste boghiuri trebuie sa fie foarte familiare, fiindca echipau o multitudine de modele de vagoane de marfa. Vagoane echipate cu boghiu de tip "H" au circulat de la inceputul epocii III si inca mai circula, desi acum boghiul predominant pare a fi cel de tip "Y25".Inainte de a prezenta boghiul propriu-zis as vrea insa sa fac o scurta recapitulare a standardelor uzuale de roti pentru scara HO. Si voi exemplifica direct pe tipul de roti care echipeaza boghiurile tip "H", adica roti de diametru 920 mm. Aceasta inseamna 10,57 mm la scara HO, majoritatea fabricantilor oferind insa roti de 10,4 mm diametru. Mai intai o scurta comparatie vizuala a standardelor curente:Caracteristicile importante ale rotilor sunt urmatoarele:
norma NEM 311 (roti normale, ce echipeaza majoritatea modelelor comerciale): grosime roata 2,8 mm, buza bandaj 1,1 mm, ax 2 mm
Norma RP 25 - cod 110 (sau NEM 311.1): grosime roata 2,8 mm, buza bandaj 0,65 mm, ax 2 mm
Norma RP 25 - cod 88: grosime roata 2,2 mm, buza bandaj 0,55 mm, ax 1,5 mm
Norma Proto 87: grosime roata 1,55 mm, buza bandaj 0,5 mm, ax 1,5 mm
Norma Proto 87 -h (sau HO Pur): grosime roata 1,55 mm, buza bandaj 0,32 mm, ax 1,5 mm
De remarcat faptul ca nu toate aceste tipuri de roti pot circula pe orice diorama. Rotile NEM 311 si NEM 311.1 pot circula fara probleme pe majoritatea sinelor cod 100 sau 83. Rotile NEM 311.1 si pe sine cod 75. Rotile RP 25 cod 88 si cu atat mai mult cele Proto 87 au nevoie de sine speciale si de o grija deosebita la realizarea dioramei. Dar acesta este alt subiect. Sa revenim la boghiurile tip "H". Eu mi-am propus sa realizez un model care sa accepte osii echipate cu absolut toate tipurile de roti. Aceasta cerinta este greu de indeplinit, pentru ca norma Proto 87 specifica in mod clar ca osiile trebuie montate pe suspensii individuale. In plus imi doream si un model cat mai complet, care sa redea pe cat posibil si instalatia de frana. Iata ce a rezultat:
Dupa cum se observa in imaginea atasata, boghiul are un sasiu intern, care sustine instalatia de frana si asigura prinderea suspensiei realizata cu fire de otel arc. Bucsele de bronz in care se fixeaza axul rotilor sunt montate in patine mobile solidare cu firele de suspensie. Peste sasiul intern si monteaza carcasa externa a boghiului, pe care sunt figurate detaliile de constructie. Cele doua parti se fixeaza prin intermediul unor suruburi M1,6. Boghiul in intregime se monteaza pe vagon prin intermediul unui ax (surub) de 2,5 mm.
Dimensiunile modelului real (distanta intre osii de 1800 mm, lungimea boghiului de 3480 mm si inaltimea de 900 mm) sunt respectate precis la scara HO. Latimea boghiului este insa ceva mai mare decat ar rezulta fata de modelul real (2320 mm). Acest fapt este datorat osiilor la scara HO care au o lungime intre varfuri mai mare decat cea care rezulta fata de modelul real. Oricum raportul de aspect al boghiului este mult mai apropiat de modelul real decat la modelele comune din comert. Fata de modelul real am introdus 2 traverse longitudinale in sasiul interior, cu scop de rigidizare.
Testele facute de mine cu un prototip au aratat caracterisitici foarte bune de rulare. Suspensia preia foarte bine micile imperfectiuni ale sinei si asigura un rulaj precis. Placile de nickel-argint pentru primul lot de asemenea boghiuri sunt deja comandate si va voi prezenta modelul boghiului imediat ce le primesc (probabil in circa 1 luna de zile). Pana atunci doresc sa le multumesc in mod deosebit dlui Savin Cristian pentru ajutorul dat la documentarea modelului, precum si dlui Dorel Dumitru pentru ajutor si suport.
Imi doresc foarte mult sa folositi acest mesaj ca o invitatie la dialog, comentariile si observatiile dvs. fiind binevenite