duminică, 16 februarie 2014

Semnal Banovici

Iata ca, in fine, sunt in masura sa va prezint semnalul Banovici in versiunea la scara HO. Informatii despre acest tip de semnal sunt in fapt, destul de putine. Chiar si pe forumurile de modelism (de obicei o excelenta sursa de informatie feroviara) datele certe sunt rare. Semnalul a fost folosit pe linii atat din Transilvania si Banat, cat si din vechiul regat. Acum insa, in afara unui model aflat in prezervare la Muzeul CFR din cal. Grivitei in Bucuresti, in cel mai bun caz putem gasi doar urme ale acestui semnal.
Eu am preluat ca model chiar semnalul de la Muzeul CFR. Iata ce a rezultat:
Modelul propus de mine este realizat, ca de obicei, din alama fotodecupata. Am adaugat semnalului o cutie-postament in care sunt "ascunse" componente electronice si parte din mecanismul de comanda. Discul semnalului se roteste la 90°, actionat fiind de o tija de comanda verticala. In spatele discului sunt situate 2 diode LED care se aprind rosu (pentru pozitia de STOP) si respectiv verde (pentru pozitia de LIBER).Tija de comanda poate fi la randul ei actionata manual sau electric, cu ajutorul unui servomecanism:
Semnalele Banovici se pot comanda incepand de azi in oricare din cele 2 variante de actionare. 
Codurile de comanda sunt: 
- K1401*a pentru semnalul actionat manual
- K1401*b pentru semnalul actionat electric. Va recomand sa folositi in acest caz decodorul DCC-S1B deoarece permite atat comanda lenta a servomecanisului de actionare, cat si aprinderea simultana a ledului 
corespunzator pozitiei discului.
O lista de preturi actualizata (inclusiv pentru acest semnal) este disponibila la cerere. Astept cu placere comentariile dvs. si eventualele comenzi. 

Un comentariu:

  1. Ce preț are un semnal Banovici cod k1401*b (actionat electric dar farf decodor inclus) ?

    RăspundețiȘtergere