luni, 10 martie 2025

Vintage revival

 


"Vintage revival" este numele ales de mine pentru o noua si fascinanta experienta in domeniul electronicii.

Pentru oricine a urmarit paginile acestui blog, nu este o noutate faptul ca electronica este pentru mine nu numai meseria aleasa acum 45 ani, dar si o pasiune care m-a insotit zi de zi si m-a ajutat sa-mi imbogatesc experienta de viata. Am prezentat aici cateva modele de module electronice destinate modelismului feroviar, iar acum cred ca este pentru mine momentul sa imi propun ceva nou, dar si vechi in acelasi timp. Ce vreau sa spun cu asta: in ultimii ani am asistat cu mare placere, trebuie sa marturisesc, la un fenomen aparte. Echipamente audio fabricate acum multi ani au revenit in zona de interes public, unele din ele atingand preturi de revanzare foarte mari. Incercati doar sa cautati cu cat puteti cumpara la o licitatie actuala un receiver Marantz 2270, un magnetofon Pioneer 707 sau un amplificator Sansui AU 7700. Am denumit in mod intentionat doar modele solide de mijloc de gama, nu pe cele mai scumpe si mai bine cotate. Cum se explica aceste preturi? In opinia mea, sunt mai multe motive:

  • calitatea constructiei si a designului (estetica, usurinta de depanare, calitate perceputa)
  • calitatea sunetului reprodus 
  • senzatia ca reprezinta o valoare (cu potential de crestere in timp)
Ei bine, pentru mine aceste modele, pe care le visam trebuie sa recunosc inca din adolescenta, vor ramane probabil doar un vis. Si aici intervine "vintage revival", pentru ca imi propun sa re-creez cu mijloace moderne, cateva dintre modelele iconice ale anilor '70. Ce vreau sa fac, de fapt? Voi prelua scheme ale unor aparate, le voi adapta unor componente moderne si voi proiecta replici ale lor, asigurandu-ma ca voi pastra cat mai mult din calitatile care le-au transformat intre timp, in legende. Orice modificari voi considera necesare pentru un model anume, vor fi clar enuntate si imi va face placere sa le discut cu aceia dintre dvs. care vor dori sa se implice. In final, voi putea propune celor interesati kit-uri de construit sau modele gata facute.

Si iata ca am deja un prim model pe care doresc sa vi-l supun atentiei, este vorba de o replica a preamplificatorului de doza folosit de Nakamichi in modelele 410 si 630. Acest model si-a cucerit reputatia pentru modul inovator de reducere a zgomotului de fond in intrare, pentru precizia cu care respecta curba RIAA si pentru sonoritatea sa ampla si degajata. Iata cateva imagini generate 3D din programul de proiectare folosit de mine:




Preamplificatorul se va monta pe un cablaj imprimat (PCB) dubla fata de dimensiuni aproximative 150 x 84 mm. Cablajul este conceput pentru a fi incasetat cu usurinta intr-o cutie metalica de aluminiu eloxat 158 x 92 x 48 mm:


Ce modificari am facut fata de schema originala:
  • am inlocuit tranzistorii originali (care de altfel nici nu se mai fabrica) cu unii noi, cu zgomot de fond foarte mic (mai mic decat cei originali)
  • am modificat sensibilitatea de intrare de la valorile originale 5 mV/ 1.5 mV comutabil la 5 mV / 3mV comutabil pentru a raspunde mai bine nivelului de semnal furnizat de dozele actuale (Audiotehnica VM95, Ortofon 2M red /blue ...etc)
  • am introdus un comutator suplimentar pentru incarcarea capacitiva a dozei, de la valoarea originala de 220 pF, la 150 / 220 pF, din nou pentru a fi mai bine adaptat dozelor moderne
  • am pastrat etajul filtrului subsonic (prezent doar la modelul 410) dar comutarea o fac prin releu de semnal, pentru a minimiza lungimea traseelor si potential a zgomotului cules
Alimentarea preamplicatorului se face cu un alimentator extern de 5Vdc. Pe panoul frontal exista un comutator on/off si unul pentru filtrul subsonic.

Am incheiat partea de proiectare electrica si mecanica. Urmeaza sa comand placile de cablaj imprimat si va voi tine la curent cu progresele pe care le fac. 
Mi-ar face placere sa aflu parerea dvs. despre acest model sau despre alte modele pe care ati vrea sa le vedeti reproduse in aceasta gama.

joi, 30 ianuarie 2025

DCC-EX, este aceasta o solutie viabila?

DCC-EX (aparut acum mai bine de 10 ani sub denumirea de DCC++) este un model de centrala digitala DCC open source. Poate fi realizata integral acasa, folosind cateva placi din gama Arduino, sau, pentru cei care nu vor sa se complice prea tare, poate fi cumparata gata asamblata si testata. Performantele sunt mai mult decat promitatoare:

  • doua iesiri de linie (main si programming) cu multiple variante de curent maxim suportat
  • interfata Wi-Fi ce poate fi utilizata in mod Acces Point sau device
  • interfata USB pentru comunicatie facila cu un PC ce poate rula software dedicat (JMRI de exemplu)
  • capabilitatea de a controla retele digitale DCC sau analogice (cu comanda PWM)
  • mod booster suplimentar pentru centrala gata asamblata... si multe altele

Ei bine, nu este in intentia mea sa detaliez toate facilitatile acestui model de centrala digitala. Ele pot fi aflate chiar de pe websitul DCC-EX de catre cei interesati. Ceea ce vreau sa va spun este ca eu am testat-o si ca totul functioneaza. Chiar foarte bine. Iar faptul ca proiectul este open-source, deci protocoalele de comunicatie sunt publice, face aceasta solutie extrem de atractiva pentru oricine doreste un pic mai mult. Cum ar fi de pilda, panouri de control mai complexe sau diverse modalitati de feedback.

O centrala digitala completa DCC-EX poate fi cumparata gata asamblata de aici. Costul unui sistem minimal este de circa 120 euro (booster integrat de 2 x 5A).

Costul unui sistem facut acasa (cu booster de 2 x 1.5A) este aproximativ la jumatate.

Eu unul sunt incantat ca un asemenea sistem a aparut. Mai intai pentru ca este open-source. Acest lucru garanteaza update regulat pentru software, hardware si facilitati. Apoi pentru ca pretul este simtitor mai mic decat al unui sistem concurent facut de o firma specializata. Ca urmare, vor aparea aici pe blog articole despre diverse module sau extensii pe care le-am realizat si care sunt compatibile DCC-EX. Va invit pe toti cei care sunteti interesati si doriti informatii suplimentare sau ajutor sa ma cotactati. 

Fiindca, da, eu cred ca acest sistem chiar este o solutie viabila pentru controlul dioramei dvs.