DCC-EX (aparut acum mai bine de 10 ani sub denumirea de DCC++) este un model de centrala digitala DCC open source. Poate fi realizata integral acasa, folosind cateva placi din gama Arduino, sau, pentru cei care nu vor sa se complice prea tare, poate fi cumparata gata asamblata si testata. Performantele sunt mai mult decat promitatoare:
- doua iesiri de linie (main si programming) cu multiple variante de curent maxim suportat
- interfata Wi-Fi ce poate fi utilizata in mod Acces Point sau device
- interfata USB pentru comunicatie facila cu un PC ce poate rula software dedicat (JMRI de exemplu)
- capabilitatea de a controla retele digitale DCC sau analogice (cu comanda PWM)
- mod booster suplimentar pentru centrala gata asamblata... si multe altele
Ei bine, nu este in intentia mea sa detaliez toate facilitatile acestui model de centrala digitala. Ele pot fi aflate chiar de pe websitul DCC-EX de catre cei interesati. Ceea ce vreau sa va spun este ca eu am testat-o si ca totul functioneaza. Chiar foarte bine. Iar faptul ca proiectul este open-source, deci protocoalele de comunicatie sunt publice, face aceasta solutie extrem de atractiva pentru oricine doreste un pic mai mult. Cum ar fi de pilda, panouri de control mai complexe sau diverse modalitati de feedback.
O centrala digitala completa DCC-EX poate fi cumparata gata asamblata de aici. Costul unui sistem minimal este de circa 120 euro (booster integrat de 2 x 5A).
Costul unui sistem facut acasa (cu booster de 2 x 1.5A) este aproximativ la jumatate.
Eu unul sunt incantat ca un asemenea sistem a aparut. Mai intai pentru ca este open-source. Acest lucru garanteaza update regulat pentru software, hardware si facilitati. Apoi pentru ca pretul este simtitor mai mic decat al unui sistem concurent facut de o firma specializata. Ca urmare, vor aparea aici pe blog articole despre diverse module sau extensii pe care le-am realizat si care sunt compatibile DCC-EX. Va invit pe toti cei care sunteti interesati si doriti informatii suplimentare sau ajutor sa ma cotactati.
Fiindca, da, eu cred ca acest sistem chiar este o solutie viabila pentru controlul dioramei dvs.
Salut,
RăspundețiȘtergereSi eu am testat acum cativa ani DCC++ (nici EX-CSB1 si nici EX-Installer nu existau). Arduino Mega + Motor Shield (L298NH) + ESP8266 Wi-Fi shield si WiThrottle.
Foarte curand o voi reconstrui - aceleasi componnete doar ca nu voi mai folosi un IDE ci EX-Installer si, de data asta voi documenta, inclusiv modificarile aduse la shield-ul Wi-Fi.
Numai bine!
Va salut,
RăspundețiȘtergereSi eu am mers pe aceeasi cale: Arduino Mega + Motor Shield (L298) dar am adaugat un modul Wi-Fi ESP8266 si un mic afisaj Oled I2C. Ma gandesc sa proiectez un shield combinat: partea de putere cu circuite mai puternice decat L298, posibil chiar cu DRV8874 plus partea Wi-Fi unde in loc de ESP8266 sa folosesc un ESP32-C2 sau C3 si afisaj. Astfel, un sistem complet ar avea nevoie doar de 2 placi (Arduino Mega sau similar si acest shield combinat). Mi-ar mai place sa fac si un modul cu afisaj mai mare (gen 7-10") cu scop de controller pentru accesorii DCC (macaze, semnale). In fapt, sunt foarte interesat de orice propunere pe care mica noastra lume de modelisti feroviari ar considera-o utila. O zi frumoasa!
Mie imi place sa pastrez controlul cat mai simplu si modular. As vrea sa am mai mult timp liber pentru reasamblarea statiei DCC, dar construirea actionarilor de macaze (Raspberry Pi Pico plus un mix de SG90 si HD1370-A servos, fixate cu un mix de suporti 3D-printed si laser-cut) si codul imi ocupa cam tot timpul liber.
RăspundețiȘtergereNumai bine,
Vali
Raspberry Pi Pico? Interesant! Ce folositi MicroPython sau Arduino C/C++?
ȘtergereProgramul de control al macazelor este scris in MicroPython (link: https://github.com/valentin-voica/Kitronik-Pico-Simply-Servos-MicroPython)
RăspundețiȘtergereFoarte interesant. Presupun ca in final comanda macazelor o veti putea face fie de la u npanou de control fie prin DCC.
RăspundețiȘtergere