marți, 2 decembrie 2014

Modele alternative de cuple pentru HOe

Continui azi seria mea de postari legate de caile ferate inguste si reprezentarea lor in modelismul feroviar. Subiectul este unul aparent banal, dar in fapt destul de important.

Stim cu totii ce au insemnat modelele cu "close cupling" in oferta HO. Ei bine, pentru HOe (sau HOm) situatia este un pic mai complicata. Aproape toti producatorii ofera cuple tip bucla standard. Pentru ca modelele reale care circula pe caile ferate inguste nu au in general doua tampoane, ci numai unul situat central, cupla trebuie sa joace doua roluri:
- cel functional - de conectare
- cel estetic - de simulare a tamponului central

Cuplele simple tip bucla indeplinesc primul din cele doua roluri dar nu si pe al doilea. Doresc sa va prezint azi doua modele alternative de cuple, fiecare avand anumite avantaje. Le vom discuta pe rand.

Cuplele tip Greenwitch
Acest model de cuple a fost dezvoltat de membrii clubului de pasionati ai caii ferate inguste din Greenwitch. El nu este diferit fundamental de o cupla simpla de tip bucla, dar propune o imbunatatire
interesanta. Bucla mobila este solidara cu o parghie indreptata spre inapoi. La capatul acestei parghii se pot bobina cateva spire cu un fir magnetic. Rezultatul este ca operatiile de decuplare pot fi foarte simplu realizate pe diorama cu ajutorul unor magneti permanenti sau al unor electromagneti situati la nivelul sinei. Cand parghia cuplei ajunge deasupra unui magnet, este atrasa de acesta si ca urmare bucla este ridicata. Decuplarea se poate face imediat. Iata o imagine a acestui tip de cupla:
Imaginea prezinta cupla in pozitia in care pargia de control este atrasa de magnet si ca urmare decuplarea este permisa.

Cuplele magnetice
Dezvoltate de un producator renumit in primul rand pentru modelele sale Oe (Trains d'Antan) aceast model are doua avantaje majore. Estetic vorbind, simuleaza cel mai bine tamponul central al modelului real iar practic, se poate cu usurinta monta in locul unei cuple normale. Exista insa si un dezavantaj si anume faptul ca decuplarea se poate face numai manual (si nici asa prea simplu). Tehnic vorbind este vorba de 2 magneti circulari (figurati in culori diferite in schita) situati pe fiecare cupla. Cand apropiem doua cuple magnetii corespunzatori se atrag si raman solidari. Schita de mai jos este edificatoare:

Ambele aceste modele solutioneaza cerinte diferite de realism (fie ca reprezentare, fie ca functionare). Ambele modele intentionez sa le folosesc si eu in viitor la modelele mele de cale ferata ingusta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu