sâmbătă, 24 august 2019

Cateva (alte) cuvinte depre modelele mele de locomotive

Trebuie sa recunosc deschis ca aceasta postare mi-a fost inspirata de un comentariu de pe Facebook. Acolo, un modelist era surprins (neplacut), de faptul ca modelele mele merg pe cai batute, adica mai sunt propuse si de alti modelisti. As vrea sa detaliez putin acest subiect:
- mai intai ma vad nevoit sa repet ceea ce am mai spus intr-o postare nu foarte indepartata: convingerea mea este aceea ca in aceasta mica lume a modelistilor este foarte mult loc si oricine isi poate gasi propriul drum.
- apoi, as vrea sa va arat documentat, ce m-a determinat sa propun un alt model de LDH70, spre exemplu. Toate modelele facute pana in prezent de alti modelisti, cel putin cele de care stiu eu, pornesc de la un sasiu de locomotiva americana, disponibil destul de avantajos pe internet. Doar ca acel sasiu are alta distanta intre osiile boghiurilor, alta distanta intre boghiuri si alt diametru al rotilor decat ar fi necesar. Concret:
- distanta intre osii este de 24 mm fata de 28,7 mm cat ar fi necesar
- distanta intre boghiuri este de 68 mm fata de 64,8 mm cat ar fi necesar
- diametrul rotilor este de 10,4 mm fata de 11,5 cat ar fi necesar.
Vedeti in imaginea de mai jos cum ar arata un LDH70 montat pe acest sasiu:
 Prin comparatie, iata un desen la scara al LDH70:
Fara indoiala, cele doua imagini de mai sus spun o poveste pentru unii si nu au mare importanta pentru altii. Asa este firesc sa fie! Pe mine, cele 2 imagini m-au determinat sa propun propriile modele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu