vineri, 23 august 2019

Locomotiva Faur LDH70

Pentru aceasta clasa am ales ca model locomotiva LDH70-0043, stationata la Iablanita. Alternativ voi face placi de inmatriculare si pentru LDH70-0475 stationata la Brazi.
(fotografia de mai sus este preluata de pe www.cfr.stfp.net)
Si acest model a fost comandat de mine la Shapeways in mai 2018 si printat in rezolutie de 32 microni. Nu pot semnala diferente fata de restul modelelor comandate in aceeasi perioada: o mica contractie dimensionala, fara nici o deformare aparenta. Modelul arata acum asa:




Profit de ocazie pentru a comenta un pic asupra tuturor acestor modele, printate 3D la Shapeways. Modelele s-au printat bine, fara surprize dimensionale si au rezistat bine in timp. Contractia liniara semnalata este in limitele precizate de fabricant si nu ar trebui sa reprezinte nici o problema in utilizare.
Toate modelele insa au necesitat ore lungi (si placute, de ce sa nu recunosc) de finisare. Aceasta s-a datorat tipului de tehnologie folosita la printare. In locul suportilor din rasina (asa cum apar la imprimante SLA sau DLP), tehnologia folosita de Shapeways construieste suporti de ceara. Ceara se dizolva apoi, in postprocesare. In teorie cel putin, pentru ca practic, zonele in care ceara atinge suprafata modelului lasa niste dare verticale, cu suprafata rugoasa. Puteti sa vedeti in zona in care se vor lipi placutele de inmatriculare la ce ma refer. Intrucat modelul este tiparit in pozitie orizontala, asemenea dare rugoase apar peste tot pe unde a fost nevoie de suporti, adica sunt multe. Toate trebuiesc cu atentie slefuite, pentru ca apar destul de deranjante odata modelul vopsit. Si ca o ultima observatie... pretul. Un model de LDM12 in rezolutie 32 microni costa circa 30 euro, in rezolutie 16 microni circa 40 euro. Un model de LDH45 sau LDH70 costa circa 50 euro in rezolutie 32 microni si circa 80 euro in rezolutie 16 microni. Cum vi se pare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu